Temat: Przepisy różne, niesklasyfikowane ...podaje się z ryżem.
Ten całkiem dobry przepis uległ licznym modyfikacjom. Jak to się stało? Dlaczego curry jada się w wielu krajach, także tych oddalonych tysiące kilometrów od Indii? A przede wszystkim - dlaczego wszędzie smakuje nieco inaczej?
Wszystko przez Anglików
Indie były największym, ale nie jedynym klejnotem korony brytyjskiej. Gdy Anglicy rozpanoszyli się w Malezji, na Sumatrze i w Singapurze, założyli wielkie uprawy kauczuku i herbaty. Robotnicy na plantacjach i kucharze w angielskich domach pochodzili z Indii lub południowych Chin.
To oni do malajskich curry wprowadzali i hinduskie korzenie, i chińskie sosy, i typowe dla regionu aromatyczne świeże przyprawy, i mleko kokosowe.
Ciekawym daniem Singapuru jest pieczona ryba w sosie curry. Niegdyś robiło się je z łbów rybich, obecnie z całego okonia morskiego lub karmazyna. Najpierw nacinamy... Źródło: cafemirenium.kylos.pl/viewtopic.php?t=12056
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plprojektlr.keep.pl
|